Gå till innehåll
Driftinformation 4
Kontakta oss

Eget dricksvatten

Dricksvatten brukar kallas vårt viktigaste livsmedel. Det används som dryck, i matlagning och i livsmedelsproduktion. Därför är det viktigt att vattnet är rent och att det kontrolleras regelbundet. Du som har en egen brunn är ansvarig för att det håller rätt kvalitet.

Det är viktigt att ta prover på ditt vatten

Kvaliteten och tillgången på vatten kan förändras över tid vilket gör att det är viktigt med regelbundna provtagningar på ditt dricksvatten. För att ta ett vattenprov kontaktar du ett ackrediterat laboratorium som analyserar dricksvatten. Laboratorierna tillhandahåller flaskor för provtagning samt viss rådgivning.

  • Ta vattenprov minst vart tredje år. Om barn dricker av vattnet bör vattenprov tas oftare än vart tredje år.
  • Om fler än två fastigheter är anslutna till samma vattentäkt bör vattnet provtas minst en gång per år.

Rapportera in uppgifter om vattenkvalitet till Brunnsarkivet

Du som brunnsägare kan rapportera in uppgifter om vattenkvalitet och kvantitet för din brunn i Brunnsarkivet. Uppgifterna lagras hos SGU.

Genom att registrera din brunn bidrar du till en bättre kunskap om tillgången och kvaliteten på grundvattnet i olika områden i Sverige. Det underlättar även grannar, kommunen eller räddningstjänst behöver information om din brunn. Här registerar du din brunn till Brunnsarkivet. Länk till annan webbplats.

Ställ krav på din hyresvärd

Om du hyr din bostad men bostaden inte är kopplad till det kommunala dricksvattennätet så är det din hyresvärd eller fastighetsägaren som ansvarar för kvaliteten på ditt dricksvatten.

Sidinformation

Sidan uppdaterad:
17 maj 2024