Kommunalt dricksvatten
Dricksvattnet i Kils kommun kommer från grundvatten. I vattenverken renas vatten från naturen och blir till dricksvatten. Här kan du läsa mer om kommunens tre vattenverk.
Vattenverk
Fryksta vattenverk
- Vattenverket i Fryksta är det största vattenverket i Kils kommun och levererar dricksvatten till Kil, Fagerås, Gunnita och Tolita samhälle.
- Grundvatten pumpas till vattenverket där pH-värdet i vattnet justeras. Därefter renas det i ett sista reningssteg för att säkra att vattnet håller rätt dricksvattenkvalitet.
- Vattnet från Fryksta vattenverk har en hårdhet på 3,1 dHº. Det betyder att vattnet är mjukt.
Vattenverk i Högboda
- Vattenverket i Högboda är det näst största vattenverket i Kils kommun och levererar dricksvatten till stora delar Högboda samhälle.
- I vattenverket renas grundvattnet i flera beredningssteg för att säkerställa dricksvattenkvaliteten innan det pumpas ut på ledningsnätet.
- Vattnet från Högboda vattenverk har en hårdhet på 7,7 dHº. Det betyder att vattnet är medelhårt.
Nilsby vattenverk
- Vattenverket i Nilsby är Kils kommuns minsta vattenverk.
- Liksom i de två andra vattenverken utgörs råvattnet av grundvatten som i Nilsby pumpas till vattenverket från en bergborrad brunn. sedan renas vattnet med flera beredningssteg för att säkra dricksvattenkvaliteten ut på ledningsnätet.
- Vattnet från Nilsby vattenverk har en hårdhet på 6,6 dHº. Det betyder att vattnet är medelhårt.
Analyser genomförs årligen
Årligen genomförs ett stort antal analyser på dricksvattnet i Kils kommun, på vattenverken, i ledningsnätet och hos användare för att säkerställa att dricksvattnet som når användarna håller en hög kvalitet.
Sidinformation
- Sidan uppdaterad:
- 19 september 2024