Gå till innehåll
Driftinformation 8
Kontakta oss

PFAS

PFAS är ett samlingsnamn för en viss grupp av syntetiskt framställda kemiska ämnen. Ämnena är svåra att bryta ned och finns därför i naturen. Från och med 1 januari 2026 gäller särskilda gränsvärden för PFAS i dricksvatten.

Vad är PFAS?

PFAS är samlingsnamnet för en grupp kemikalier som finns eller har funnits i bland annat textil, plast- och pappersförpackningar, skidvalla, rengöringsmedel, smink och elektronik. Kemikalierna används i stor utsträckning på grund av sin förmåga att stå emot vatten, fett och smuts. PFAS-ämnen är svåra att bryta ned och lagras därför länge i kroppen och naturen.

Den mängd PFAS vi vanligtvis får i oss via mat och dricksvatten orsakar inte några akuta hälsoproblem. Att få i sig PFAS under lång tid skulle kunna påverka hälsan. Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av dessa ämnen.

Nya gränsvärden

I de nya dricksvattenföreskrifterna har Livsmedelsverket beslutat om att två nya gränsvärden för PFAS ska börja gälla från januari 2026:

  • PFAS 4 ska ligga under 4 nanogram per liter
  • PFAS 21 ska ligga under 100 nanogram per liter

Hur ser det ut med PFAS i Kil?

Provtagningar visar att alla kommunala vattenverk i Kil utom ett klarar samtliga kommande gränsvärden för PFAS-ämnen. Analyser från Högboda vattenverk visar halter som är något högre än det kommande gränsvärdet för PFAS 4.

Resultat från de senaste provtagningarna i Högboda (februari 2025):

  • PFAS 4: 8 nanogram per liter –något högre än gränsvärdet
    (4 nanogram per liter).
  • PFAS 21: 9,7 nanogram per liter – långt under gränsvärdet (100 nanogram per liter).

I sammanhanget bedömer vi PFAS-halterna i Högboda som låga, men vi arbetar för att hamna under de kommande gränsvärdena. En utredning pågår. Resultatet kommer att ligga till grund för vilka åtgärder som blir aktuella.

Vad gäller för mig som har egen brunn?

Det finns inte några krav eller regler som säger att personer med egen brunn ska provta eller göra något om eget vatten innehåller PFAS eller andra ämnen. Vi rekommenderar dock samtliga hushåll med egen brunn att genomföra provtagningar regelbundet och vid behov vidta åtgärder.
Läs mer om eget dricksvatten

Så gör du skillnad

PFAS sprids i miljön genom de produkter vi köper och använder. Som konsument kan du bidra genom att välja produkter som är fria från PFAS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Sidan uppdaterad:
27 maj 2025