Kommunalt avlopp
Det finns tre reningsverk i Kils kommun. Kils reningsverk är det största och behandlar avloppsvatten från Kils tätort, Gunnita, Tolita och Fagerås. Det mellersta finns i Högboda och det minsta reningsverket finns i Nilsby.
Så här fungerar reningsverket i Kil
Avlägsna trasor, papper sand med mera
Det mekaniska steget består av rensgaller, sandfång samt flotation med efterföljande fettavskiljning. Syftet med den mekaniska reningen är att avlägsna trasor, papper, sand och liknande större partiklar.
Vattnet leds sedan vidare till biologisk kvävereduktion, där kväve samt biokemiskt oxiderbart material avskiljs i en serie luftade och icke luftade bassänger.
Ammoniumkväve omvandlas till nitrat
Det syre som tillförs genom luftningen används av mikroorganismer för att omvandla ammoniumkvävet i inkommande avloppsvatten till nitrat.
Nitrat omvandlas till kvävgas som i sin tur stiger upp i atmosfären
När vattnet som nu innehåller nitrat kommer till de icke luftade bassängerna finns andra typer av mikroorganismer som omvandlar nitratet till kvävgas som i sin tur lämnar vattnet och stiger upp i atmosfären. I detta steg bildas även ett slam vars flockar främst består av mikroorganismer och organiskt material.
Slammet avskiljs
Slammet avskiljs som överskottsslam i mellansedimenteringsbassänger eller återförs processen som returslam. I avloppsvatten finns även fosfor som avskiljs med hjälp av fällningskemikalie. Detta sker tillsammans med ytterligare överskottsslam i slutsedimenteringsbassänger. Slammet förtjockas och avvattnas i centrifug för att få en fastare konsistens.
Renat avloppsvatten släpps ut i våra sjöar
Det renade avloppsvattnet släpps ut till Hyndalsån och vidare till Norsälven som mynnar i Vänern.
Studiebesök
Vi tar gärna emot studiebesök på Kils avloppsreningsverk för att berätta mer om vattnets väg och hur vi renar vattnet, dessutom åker vi också gärna ut till skolor eller annan verksamhet och berättar om vatten och avlopp.
Sidinformation
- Sidan uppdaterad:
- 2 oktober 2024