Gå till innehåll
Driftinformation 4
Kontakta oss

Budget- och skuldrådgivning

Ibland händer saker i livet som gör att du kan behöva stöd och råd kring din ekonomi. Kanske har familjen utökats, separation, arbetslös eller något annat som gör att du behöver ställa om din ekonomi. Budget- och skuldrådgivaren kan hjälpa till att se över din ekonomi så att du kan få kontroll på den.

Exempel på vad du kan få hjälp med:

  • Göra upp en budget för ditt hushåll.
  • Gå igenom hur din ekonomi behöver förändras.
  • Se hur du kan förhindra att hamna i en ohållbar skuldsituation.
  • Ge råd som fokuserar på dina skulder.
  • Ge förslag på hur du ska undvika att situationen förvärras och hitta lösningar, steg för steg.
  • Kontakta dem som har fordringar på dig, till exempel inkassobolag och kronofogden.

Budget och skuldrådgivaren kommer gärna ut och föreläser kring vardagsekonomi och juridik. För att känna sig trygg kring sin ekonomi är det viktigt med kunskap därför ser vi förebyggande arbete som en prioritering.

Du kan alltid kontakta budget- och skuldrådgivaren med både stora och små frågor kring din ekonomi. Ibland räcker det med en telefonkontakt och ibland behöver det vara en fysisk träff. Du bestämmer tillsammans med budget- och skuldrådgivaren vilket typ av stöd du är i behov av.

Så här går rådgivningen till:
På första mötet går ni igenom ekonomin och eventuella brev/papper du tar med dig. Du kommer sen få olika alternativ på hur du kan gå vidare med din ekonomi. Du bestämmer själv vägen framåt. Budget- och skuldrådgivaren tar inga beslut åt dig men vägleder dig i de olika alternativen.

Om du har haft skulder under en längre tid och har svårt att betala av dina skulder på egen hand kan du ansöka om skuldsanering. Det gör du till Kronofogden och det är också Kronofogden som utreder om du är berättigad till en skuldsanering eller inte.

Kommunens budget- och skuldrådgivare kan ge dig råd och stöd både före och under hela skuldsaneringsprocessen. Du kan få hjälp med att ansöka, överklaga eller begära omprövning av din skuldsanering.

Om du inte uppfyller kraven för en skuldsanering kan du tillsammans med budget- och skuldrådgivaren arbeta vidare mot möjliga vägar framåt och ur din skuldsituation.

Du kan läsa mer om skuldsanering hos Kronofogden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Budget och skuldrådgivaren
0554-194 52
emelie.bernhardsson-vennberg@kil.se

Besöksadress: Storgatan 16 (endast bokade besök)

Postadress:
Budget- och skuldrådgivning
Box 88, 665 23 Kil

Sidinformation

Sidan uppdaterad:
28 maj 2024