Gå till innehåll
Driftinformation 4
Kontakta oss

Utsiktsplatser

Kvinna med hund sitter på en bänk vid utsiktsplatsen på Frykstahöjden.

Det finns många fina utsiktplatser runtom i Kils kommun som bjuder på storslagna vyer. Här kan du läsa om några härliga utflyktsmål.

Frykstahöjden

Vid Fryksta ligger ett randdelta på en nivå omkring 100 meter över havet. För tiotusen år sedan dämde deltat upp nedre änden av Fryksdalen, vilket tvingade Norsälven att ta en annan väg västerut. Fryksta är en unik geologisk formation. Randdeltabildningen består av isälvsmaterial. Dricksvatten från bildningen tas till hela Kils samhälle.

Frykstahöjden är Kilsbornas friluftsparadis nummer ett. Genom området går flera vandringsleder. På deltats platå finns motionsspår passande både sommar- och vinteraktiviteter. Allra högst upp, vid slalombackens topp finns grillplatser. Här kan du sitta ner och njuta av en härlig utsikt över Nedre Fryken.

Rennstadsnipan

På toppen finns ett 12 meter högt utsiktstorn som byggdes av Högboda byalag år 2003. Från tornet har du en magnifik utsikt över det omgivande landskapet och du kan vid klart väder se både Vänern och Värmeln. Här finns det också övernattningsskydd. Sommaren 2008 bildades ett naturreservat på Rennstadsnipan. Här kan du läsa mer om Rennstadsnipan.

Rinnforsbranten

Rinnforsbranten är en mycket brant klippbrant vilken troligtvis skapats av en förkastning. Klippväggen är lämplig för klipphäckande fågelarter så som korp.

På vikingatiden togs stammens äldsta, som blivit för gamla, till denna brant. Här knuffade släkten ner dem med en lång stock vilken alla höll i för att ingen skulle kunna skyllas för mord. Därför kallas Rinnforsbranten ofta för "Ättestupan".

Storstrandshöjden, Hurttjärnet

Mitt ute i skogen, uppe på Storstrandshöjden, inbäddat av branta bergskanter ligger Hurttjärnet. Från toppen har du en otroligt vacker utsikt över tjärnet och stora delar av Värmeln och dess öar. Vid Hurttjärn finns en udda attraktion - en gammal telefonkiosk.

Valfjällets utsiktsplats

Valfjället har mycket stora värden som naturskogsbestånd för både flora och fauna. Orre och tjäder trivs i denna miljö.

På högsta delen av Valfjället växer ett mycket gammalt tallbestånd, en del över 250 år. Här går den gamla Kyrkleden mellan Renstad och Boda. På denna led bars döda från de nordliga socknarna till kyrkogården i Boda. De vilstenar som människorna en gång satt på finns fortfarande kvar på den sydliga stigningen.

Från Kyrkleden går en sidostig fram till en utsiktsplats med härlig utsikt över Säveln och Boda.

Sidinformation

Sidan uppdaterad:
20 maj 2024