Gå till innehåll
Driftinformation 4
Kontakta oss

Fågelsjöar

Fågeltornet vid Norra Hyn

Fågeltornet vid sjön Norra Hyn ©Mostphotos.

Är du intresserad av fågelskådning så finns det två sjöar som är fågelrika. Vid Norra Hyn har totalt 170 fågelarter observerats.

Norra Hyn

Vid Norra Hyn har totalt 170 fågelarter observerats vid sjön. Den ornitologiskt mest värdefulla terrängen är sänkängarna i nordväst. Där häckar gräshoppsångare och flodsångare.

Det finns två fågeltorn runt sjön, ett på västra sidan, i Kils kommun och ett på östra sidan, i Forshagas kommun. Eftersom tornen står mitt emot varandra kan man välja det som passar bäst i förhållande till solljusets riktning. Det är därför finast att spana efter fåglar på eftermiddag och kväll i Kils kommun och i Forshaga kommun på morgon och förmiddag.

Åstjärn

Åstjärn är en grund, näringsrik liten fågelsjö som utgör en viktig livsmiljö för många fågelarter bland annat brun kärrhök, rörsångare, enkelbeckasin, blåand, bivråk, storspov, knipa och rördrom.

Sjön är till viss del igenvuxen med säv och bladvass, vilket främst beror på den sjösänkning som skett i tjärnet för länge sedan. Åstjärn är ett lättillgängligt utflyktsmål. Fågeltornet finns 100 meter från parkeringsplatsen. Följ stigen, uppmärkt med markerade stolpar.

Sidinformation

Sidan uppdaterad:
30 maj 2024