Gå till innehåll
Driftinformation 9
Kontakta oss

Kurser och grupper

Att lära sig spela ett instrument eller sjunga och att musicera med andra, är något man har glädje av hela livet. Här kan du se vilka kurser och grupper du kan delta i på Kulturskolan.

Här arbetar och leker vi med färg, form och använder akryl, akvarell, kol, kritor, pennor. Här får du använda din fantasi och skaparlust.

Du lär dig utveckla ditt eget bildspråk och tolka andras budskap. Vi går igenom grunderna i färglära och komposition. Tillsammans reser vi genom konsthistorien och möter de stora mästarna.

Terminen avslutas med utställning av våra konstverk.

På kulturskolan finns det flera olika danskurser. Här kommer du att öva upp din rytmkänsla, koordination, kondition, styrka och inte minst utstrålning.

I vissa projekt samarbetar danseleverna med andra musik/grupper/ensembler på Kulturskolan. I slutet på varje termin har alla dansgrupper uppvisning för släkt och vänner.

Barndans (4–5 år)

Barndans är en danslek och har som syfte att barnen ska känna lust och glädje att röra på sig. Barnet utvecklar sin motorik, rörelse, rytmkänsla, styrka och balans på ett lekfullt sätt.

Danskul (6 år)

Danskul är en fortsättning på Barndans. Här smyger man in olika övningar och lätta grundsteg i kombination med fantasi. Barnet utvecklar sin motorik, rörelse, rytmkänsla, styrka och balans på ett lekfullt sätt.

Hiphop (från 7 år, åldersanpassade grupper)

Hiphop är en dansstil med tyngd och tuffa steg. Här får du möjlighet att utveckla din musikalitet, rytmkänsla, koordination och kroppsuppfattning. Vi dansar med tyngdpunkt på soul, funk och R´nb.

Dansmix (7–9 år)

Dansmix är en mix av olika dansstilar som dansas till blandad musik. Du får lära dig enkla grundsteg som sätts ihop till små danser. Dansen utvecklar din motorik, rörelse, rytmkänsla, styrka och balans.

Jazzfunk (10–12 år)

Jazzfunk har grunderna i jazzdansen men har inslag av funkiga rörelser. Här får du möjlighet att utveckla din musikalitet, rytmkänsla, koordination och kroppsuppfattning, genom olika danskombinationer och danssteg.

Showdans (13 år och uppåt)

Showdans har sitt ursprung i jazz och balett. Dansen är dock Hollywoodinspirerad och inriktar sig i högre grad på scenframträdanden. Den grundar sig på variation, uttryck och känsla i musiken. Det är denna dansstil du oftast ser i musikaler och musikvideos. På lektionerna blandas stilarna med inspiration alltifrån musikal till senaste trendmusiken som soul, funk och R'n'b.

Här får du göra filmer på flera olika sätt. Animation, reportage och spelfilm. Du får möjlighet att utveckla din förmåga att berätta med rörliga bilder, både genom att filma och redigera film.

I filmgruppen kan du jobba i grupp eller enskilt, skriva filmmanus eller göra musikvideos. Du kan filma med kulturskolans utrustning eller använda till exempel din egen telefon.

Här får du möjlighet att utveckla ditt intresse för filmskapande så som det passar dig. Gruppundervisning för olika åldrar.

Du designar, sprejar och målar inom stilen och gör utflykter till lagliga väggar där du får prova att utveckla dina tekniker utomhus där alla kan se dina målningar.

Ålder: 8–21 år.

Intrument

  • Gitarr, elgitarr, elbas
  • Fiol, altfiol, cello, kontrabas
  • Tvärflöjt, blockflöjt
  • Klarinett, saxofon
  • Piano, keyboard
  • Trombon, kornett, trumpet, valthorn, tuba
  • Slagverk/trummor
  • Sång.

Orkestrar

Kulturskolan har en bred orkesterverksamhet bestående av både traditionella blåsorkestrar såväl som storband på olika nivåer.

Ensembler

Vi har en omfattande ensembleverksamhet med stråkensembler, slagverksensemble, gitarrorkestrar, rockband, saxofonensemble med flera. Dessa framträder vid Kulturskolans olika konserter under läsåret. De medverkar också vid olika evenemang som anordnas i kommunen.

Instrumentverkstad för årskurs 1

Här får barnen i årskurs 1 prova träblås- (klarinett, saxofon, flöjt) och bleckblåsinstrument (trumpet, horn). ”Instrumentverkstaden” sträcker sig över två terminer och innehåller förutom instrumentprovning även rytmik och sång. Detta för att under en längre tid få en bred baskunskap och möjlighet att känna efter vilket instrument man så småningom skulle vilja välja.

Teater från 7 år

I ämnet teater får eleven möta en kreativ värld, där vi genom lekfulla teaterövningar utforskar det egna skapandet och uttryckssättet. Vi improviserar, utvecklar ett kreativt tankesätt och slipar på förmågan att göra medvetna val, för att tillsammans kliva in i teaterns magiska värld där allt kan hända. Genom samarbete i gruppen inspireras och lär vi av varandra. Vi övar på scenframställning och eleven får en inblick i hur det är att skapa en föreställning från början till slut.

Teatergrupperna är indelade efter ålder.

Kreativt skrivande med skådespeleri- och filminslag

Kunskapsteatern låter elever skapa filmer om Kils historia – vill du vara med? Ta chansen att utveckla ditt skrivande, testa att vara skådespelare och visa upp Kils historia för andra!

Under höstterminen träffas vi en gång i veckan. Tillsammans lär vi oss mer om Kil under 2000 år, får en kurs i kreativt skrivande och skriver manus till korta filmscener.

Filmscenerna spelar vi till sist in tillsammans med Kunskapsteatern. Filmerna kommer att visas på Kils kommuns hemsida och via QR-koder på skyltar ute i kommunen.

Kursen är gratis för elever som deltar i annan kurs på Kils Kulturskola.
För övriga utgår en avgift på 300 kronor.

Alla tiders Kil

Grupp 1: torsdag klockan 17.15–18.15 (årskurs 4–6)
Grupp 2: torsdag klockan 16.00–17.00 (årskurs 7–9)

Ledare: Mattias Walan och Johan Fält från Kunskapsteatern

Medfinansieras av Europeiska unionen och Leader Närheten


Sidinformation

Sidan uppdaterad:
19 augusti 2024