Gå till innehåll
Driftinformation 4
Kontakta oss

Kulturhistoria, kulturarv

Vet du hur ortsnamnen i Kil har uppstått, hur länge människor har levt här eller hur den dramatiska förlisningen av ångbåten Freja gick till? Det och mycket mer kan du läsa i Ingrid Wessmarks bok "Det gamla Kihln" som publicerades 2012.

Boken "Det gamla Kihln" går att köpa på Kils bibliotek för 50 kronor.

Vissa platser som nämns i boken kan du enkelt besöka genom att knappa in dess koordinater i din smarta telefon eller i kartan på din dator. Eller också så låter du fantasin ta dig med till dessa platser genom att inspireras av Ingrid Wessmarks härliga illustrationer.

Du får bland annat läsa om Fiskardottern i Rudstorp, munken från Aberdeen och kung Oscar den förste som lär ha fått sig ett gott skratt på länsmans bekostnad vid invigningen av Sveriges första järnväg år 1850, säger tidigare bibliotekschef Lena Hassellund som ligger bakom utgivningen.

Första delen av boken "Forntid i Frikaland" gavs ut 1997. Jag fick möjlighet att sätta samman den första boken med den tidigare outgivna "Resa genom åtta sekler" år 2012. Jag valde att kalla den nya boken för "Det gamla Kihln – berättelser från en Värmlandssocken", säger Ingrid Wessmark som är författaren bakom boken.

Det är en spännande resa genom årtusenden som präglat oss till dem vi är idag. Det gläder mig att kommunstyrelsen sa ja till tryckning av boken som en del i kommunens 40-års firande, sa Mikael Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kils kommun vid utgivningen.

Sidinformation

Sidan uppdaterad:
13 maj 2024