Vanliga frågor och svar om snö och halka
Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren kring snöröjning och halkbekämpning.
Vem bestämmer när det ska snöröjas?
Under perioden 1 november–31 mars har snöjouren beredskap. Arbetsledaren håller koll på väderutveckling, snödjup och temperatur och kallar ut resurserna efter behov.
Kommunen har beslutat att snöröjning påbörjas vid följande snödjup: 4 cm gång- och cykelvägar, 12 cm vid gator och vägar inom tätorten samt enskilda vägar. Beroende på om det är blötsnö eller torr snö som kommer kan vi börja tidigare eller senare.
Arbetsledaren ringer ut beredskapspersonalen och kallar ut våra entreprenörer.
Vilka är det som snöröjer vår kommun?
Totalt är det ett tjugotal snömaskiner som kallas ut vid ett snöfall. Av de här har kommunen fyra egna maskiner. De andra tillhör entreprenörer.
Utöver det har vi en antal personer som arbetar med att handskotta, till exempel vid skolor och förskolor.
Vissa vägar ansvarar kommunen för. Det är kommunalt ägda vägar, gång- och cykelvägar samt enskilda vägar där kommunen är väghållare. Andra vägar tillhör Trafikverket. Där är det Trafikverket och deras entreprenörer som ansvarar för vinterväghållningen. Här hittar du en karta, där du kan se vilka vägar som är kommunens ansvar.
Hur lång tid tar det att ploga?
Kommunen ansvarar för
- 92 kilometer gator
- 26 kilometer gång- och cykelvägar
- 200 km enskilda vägar med statsbidrag.
Hur lång tid det tar att ploga beror på snömängd och typ av snö. Blöt snö tar längre tid att ploga än torr och kall, så kallad pudersnö. Pudersnö kan däremot blåsa och skapa besvärliga drivor även efter att vi plogat platsen.
När vi kallat ut vår beredskapspersonal kan du förvänta dig att vi ska ha plogat hos dig inom 10 timmar.
Gårdarna kring skolor och förskolor snöröjs aldrig med maskiner mellan klockan 8 och 18. Under den tid som verksamheten är igång handskottar vår personal.
När kommer ni till mig?
Vi kan tyvärr inte lämna besked om exakt var vi snöröjer en särskild tid eller när vi kommer till ditt område. När vi kallat ut vår beredskapspersonal kan du räkna med att du ska ha plogat hos dig inom 10 timmar.
Vi ber om förståelse och tålamod - vi arbetar så snabbt vi kan och där det finns behov. Vid större arbeten och snöfall uppdaterar vi vår driftinformation
Varför tar ni inte bort snövallen vid min utfart?
Om vi ska hinna med att ploga inom rimlig tid kan vi tyvärr inte undvika att det uppstår plogvallar. Som fastighetsägare är det ditt ansvar att röja undan snön vid din infart, även om snövallen uppstått av plogbilen. Lägg snön på din tomt, annars riskerar den att vara i vägen för trafikanter eller frysa fast.
Var hör jag av mig med frågor och felanmälan?
Om möjligt - var inte för snabb med att felanmäla ärenden som rör snö- och halkbekämpning. Många gånger får vi påringningar under pågående snöfall. De allra flesta gånger är vi ute och arbetar så snabbt vi kan och kommer till ditt område inom de närmsta timmarna. Vi tar tacksamt emot felanmälningar, men vänta gärna för att säkerställa att felet inte blir åtgärdat inom det ordinarie arbetet.
Under kontorstid kan du ringa oss på 0554-191 30.
Om du hittat ett fel som utgör fara eller risk för olycka, ring 054-83 06 90. På kvällar och helger kopplas du då till SOS Alarm.
Sidinformation
- Sidan uppdaterad:
- 29 november 2024