Gå till innehåll
Driftinformation 4
Kontakta oss

Förebyggargruppen

Förebyggargruppen promenerar runt i Kil. 

Förebyggargruppen bedriver fältarbete i Kil. Det betyder att de rör sig ute på gator och i områden där ungdomar befinner sig. De tar kontakt, pratar och håller koll på läget.

Varför finns förebyggargruppen?

Fältverksamheten är ett sätt för oss att skapa och bevara relationer som vi har med ungdomar. Det är också en möjlighet att se hur den övergripande situationen i Kil ser ut på kvällar, nätter och helger.

När är vi ute?

Vi är främst ute under så kallade riskhelger: valborgsmässoafton, skolavslutning, Kil-hela-veckan och Halloween.

Vad gör vi?

Om vi träffar en ungdom under 18 år som dricker, har druckit, bär på alkohol eller är märkbart påverkad ringer vi till målsman och skickar ett brev med erbjudandet om rådgivning och stöd av individ och familjeomsorgen om behov finns.

Tips till dig som förälder:

  • Håll kontakt med föräldrarna till ditt barns kompisar. Genom att t ex komma överens om vilken tid era barn ska komma hem, kan ni hjälpas åt att sätta gränser.
  • På samma sätt som du värnar om ditt barn i det fysiska livet bör du också hålla ett vakande öga över den virtuella världen. På Surfa lugnts webbplats Länk till annan webbplats. finns tips och råd till föräldrar och andra vuxna kring ungas nätanvändande.
  • Var uppmärksam på langning av alkohol. Langning sker ofta av äldre kompisar och syskon. Om vi vuxna är uppmärksamma, kan vi försvåra för minderåriga att få tag i alkohol.
  • Forskning har visat att barn till föräldrar som har en tillåtande inställning till ungdomsdrickande också dricker mer alkohol. Bjud därför inte på alkohol hemma och förklara att det inte är okej att dricka alkohol när man är ung – inte hemma och inte med kompisar.

Inför så kallade riskhelger, högtider och lov:

  • Ha dialog med ditt barn och prata om vart han eller hon ska vara, och med vilka. Berätta att du alltid är tillgänglig om något händer.
  • Ta kontakt med föräldrarna till ditt barns kompisar och hjälp varandra att ha gemensam koll på ungdomarna.
  • Var nykter och tillgänglig om något skulle gå snett under kvällen
  • Ta gärna en extra promenad eller biltur omkring där ditt barn befinner sig och kolla läget.
  • Bjud inte ungdomar på alkohol och köp inte ut. Och ta gärna en titt i ungdomarnas ryggsäckar/kassar inför utekvällar. Det är inte ovanligt att vi som fältar träffar på ungdomar med en träningsväska full med alkohol.

Kontakta oss gärna

Du känner igenom oss på våra kilsblåa jackor som det står Kils kommun på. Känner du oro för ditt barn eller vill prata med oss om något annat?

Ring oss på 0554-195 37 eller socialtjänstens reception 0554-194 50.

Sidinformation

Sidan uppdaterad:
27 maj 2024