Gå till innehåll
Driftinformation 6
Kontakta oss

Besök hos Kilsföretagare under hösten

Leende kvinna i förkläde håller en kudde. Omgiven av tre representanter från Kils kommun

Representanter från Kils kommun hälsar på olika Kilsföretag då och då. Det är vårt sätt att få veta mer om företagens förutsättningar och verksamhet. Den här gången hälsade vi på Swedish Wool Mattress Company och Coop.

Unika ullmadrasser från Kil

I lokaler på det gamla Scanområdet döljer sig unik och nischad hantverkskunskap. Här flyttade Sandra Ottersten in med sitt företag Swedish Wool Mattress Company i början av juni. –Jag har nördat in på ullen som konsument hela mitt vuxna liv, berättar hon.

Intresset tog sin början när Sandra började vintercykla till jobbet och upptäckte ullens oslagbara förmåga att både kunna andas och hålla värme. Sedan dess har känslan för ullen växt.

Sandra jobbade inom försäkringsbranschen i Göteborg när inlägg i hennes sociala flöden fångade hennes uppmärksamhet. En person i Paris lärde ut hantverket att skapa madrasser fyllda med ull. Sandra blev nyfiken och flög till Frankrike.

Ull

Väl hemma i Göteborg igen hittade hon en lämplig lokal som hon fyllde med egenbyggda verktyg och startade bolag för att kunna skapa och sälja madrasser. Sedan slog pandemin till.

–Jag tänkte att det skulle bli svårt, men det blev tvärtom – situationen gynnade verksamheten. Människor ville satsa lokalt och såg om sin hemmiljö.

Sandra sadlade om och satsade helhjärtat på företaget.

En stor lokal med kakel på väggarna. Madrasser ligger på ett bord och i bakgrunden ses människor.

Ullmadrasser är ett gammalt hantverk som sedan länge funnits i medelhavsområdet, men även i Afghanistan och Japan. –Det var ett vandringshantverk från början. Man hade samlat sin ull på gården och så kom hantverkaren till gården och skapade madrasser efter behov.

Sandra är uppvuxen på Värmlandsnäs och när företaget växte fanns det klara fördelar med att vara nära föräldrarna i Värmland. Kil hade hon besökt flera gånger på grund av Fårfesten. Här fanns entusiaster och ett bra nätverk. Sandra och hennes man började leta hus redan för tre år sedan och i början av sommaren gick flytten till Högboda. Genom kommunens näringslivschef hittade Sandra till det gamla Scanområdet, där hon idag har sina lokaler.

Kvinna med ull i famnen

Sandra jobbar med två olika ullsorter: Texel och Suffolk. –Jag konkurrerar inte om den ull som kan tovas eller bli en tröja. Den här ullen kommer från köttdjur och är en ganska grov ull, berättar hon.

Sandra jobbar med en grövre typ av ull som ofta går förlorad idag – den bränns eller grävs ned. I Sverige pågår projekt som ska utveckla insamlingsmetoderna och logistiken för att bättre ta tillvara på ullen. Ett är Västkustens ullinsamling, där klipparen tar med sig ullen i en lastbil direkt från klipp-platsen runt om i södra Sverige. Det är också härifrån som Sandra köper in sin ull, innan den skickas till Belgien för tvätt. När ullen kommer till Kil använder hon den till sin produktion.

Kvinna med förkläde syr för hand med nål och tråd i madrass

Ett snurrbart och ställbart bord underlättar sömnadsarbetet. Det är en trixig manöver att få tråden igenom lagren med ull.

Swedish Wool Mattress Company har inget lager utan syr på beställning. Kundunderlag finns över hela världen, men med tanke på miljön levererar Sandra helst inom de nordiska länderna. Det finns ett stort intresse för giftfrihet i hemmet och hennes kunder hittar henne bland annat genom sökmotorer. Hon har också marknadsfört sina produkter via samarbeten med till exempel Youtubers.

Kvinna lyfter på en madrass

Kuddarna, madrasserna och dynorna som Sandra tillverkar är giftfria och går att anpassa från mjuka till fasta enligt kundens önskemål. Hon har också utökat sitt sortiment med flera produkter som skräddarsys efter behov, bland annat ett madrasskydd som hon produktutvecklat i samarbete med Science Park Borås.

Det här är exempel på slow fashion och hållbarhet. En ullmadrass håller 10 år till att börja med. Därefter kan man lämna in den, så att jag kan tvätta tyget, plysa om den och få in mer luft i ullen. Då håller den 10–15 år till. En madrass från Italien var uppe i 50 år när jag gjorde om den, berättar Sandra.

Kvinna står i stor lokal och berättar för åhörare

-Ullen är naturens eget funktionsmaterial. En ullmadrass är naturligt värmereglerande, självrenande och biologiskt nedbrytbar, berättar Sandra.

Just hållbarhet och att ta vara på resurserna är starka drivkrafter för Sandra.

– Sverige har vi ingen tradition av att storskaligt ta hand om ullen när vi klipper fåren. En del går till hantverk som stickning och tovning, men det finns klara förbättringsmöjligheter, berättar hon.

Får ska enligt svensk djurskyddslag klippas minst en gång per år. Det finns stora mängder ull som inte tas till vara, utan bränns upp eller grävs ned. Sandra undersöker möjligheten att skapa en insamlingshubb för den här typen av ull i de kringliggande lokalerna i Kil. Förhoppningen är att på sikt kunna anställa fler och expandera företaget.

Företagsbesök

Tre män vid fruktavdelningen i en mataffär

Vi hälsade även på hos Coop på Årstidsvägen. Här jobbar idag sjutton personer samt några timanställda vid behov. Henrik Brunstein är butikschef och berättade bland annat om hur det jobbar med rekrytering. –Det är viktigare med rätt person, än att all utbildning är på plats. Det kan vi fixa själva, berättar Henrik.

Tack för att vi fick hälsa på!

Vill du ha företagsbesök

Vill du och ditt företag ha besök? Hör av dig till näringslivschef Mikael Kindberg, 0554-194 13 eller mikael.kindberg@kil.se

Sidinformation

Sidan publicerad:
14 oktober 2024