Gå till innehåll
Driftinformation 6
Kontakta oss

Företagsbesök på Ruds gård och Gårdarna i Värmland

Representanter på Kils kommun besöker Ruds gård och Gårdarna i Värmland.

Representanter från Kils kommun hälsar på olika Kilsföretag då och då. Det är vårt sätt att få veta mer om företagens förutsättningar och verksamhet. Den här gången hälsade vi på Ruds gård och Gårdarna i Värmland.

Det är aldrig för sent att starta nytt. Kikki Ahlstedt var närmare femtio år när hon 2014 köpte loss föräldragården med skog och odlingsmark. För att finansiera köpet och driften behövde hon utöka sitt företagande. Idag driver hon två företag med flera olika ben att stå på.

Redan på gymnasiet gick Kikki lantbruksskola. Men lantbrukare är ett slitigt liv, det visste hennes pappa som vid vuxen ålder sadlat om till spannmålsodlare. Han avrådde därför från den tänkta yrkesbanan. Kikki hittade andra vägar - hon arbetade på slakteri och med försäljning och startade även eget företag för att jobba med mediaproduktion.

Två företag

Idag driver Kikki två företag: Gårdarna i Värmland och Ruds gård.

Gårdarna i Värmland är inriktat på mathantverk och försäljning, men också förädling av kött. Kunderna finns i hela Värmland. Inom Ruds gård ryms lant- och skogsbruk, lammproduktion och växtodling. Hon arrenderar även ut mark.

Boningshuset på Ruds gård.

Föräldragården i Kil

Verksamheten utgår från föräldrahemmet Ruds gård som ligger norr om Hannäs.

Ur turistsynpunkt har jag naturligtvis nytta av att ligga på vägen till Mårbacka, konstaterar Kikki.

Boningshuset hyr Kikki ut som turisthem, dygnsvis eller hela veckor, till föreningar, företag och privatpersoner. Själv bor hon i en gammal arbetarbostad strax intill. Ett fyrtiotal får och lamm (och några hästar) finns idag också på gården.

Får av rasen Vit dorper.

De flesta fåren på gården är av rasen Vit dorper.

Det har nog aldrig varit en livsdröm, det mesta har bara blivit, berättar Kikki.

Men drivet och passionen lyser när hon visar runt i lokalerna och berättar om olika idéer och vad som är på gång. Närmast är att få i gång en rök, som hon införskaffat. Här ska hon kunna utöka charkverksamheten.

Kicki visar upp skogen och pratar om sin skogsbruksplan.

En målinriktad skogsbruksplan var det första Kikki började med när hon tog över skogsmarken som följde med gården. Det har resulterat i att andelen lövskog i skogsinnehavet ökat betydligt.

Butik och verksamhet på gården

Ett stort jobb har varit att anpassa gårdens lokaler till butik och livsmedelsverksamhet. Fönsterluckorna var igenspikade och grävlingar hade byggt bo under det gamla mobiliseringsförrådet. Kikki tömde lokalerna på skräp och renoverade med hjälp av lokala hantverkare och material från närområdet. Hon har också installerat en specialbyggd kylcontainer som via en sluss leder rakt in i gårdsbutiken.

Kicki visar upp och pratar om sin kylcontainer.

Till mikroanläggningen kommer djuren direkt från slakt för att styckas. Köttet har då hängmörats i cirka tio dagar innan det paketeras och märks med det egna varumärket Gårdarna i Värmland.

Idag har jag kapacitet att ta hand om gårdens egen lammproduktion och en mindre mängd nötdjur, fläskkött och vilt. Skulle det bli mycket mer skulle jag gå över till storproduktion och det är jag inte intresserad av. Det viktiga här är att köttet kommer från gårdar i närområdet. Jag brinner för det lokala och vill gärna utveckla förädlingen ännu mer med chark och rökta produkter.

Samverkan i närområdet

Samarbete är i fokus för Kikkis företagande. I den egna gårdsbutiken har hon både egenproducerat kött och varor från andra lokala aktörer. De värmländska skafferivarorna säljer hon dessutom i en egen webbshop och via återförsäljare runt om i länet.

Gårdsbutiken på Ruds gård.

Hon samverkar också med flera andra bönder i Kil. Genom att låna ut odlingsmark till varandra används marken till olika spannmål och gräs från år till år. Det gör att jorden inte blir utarmad utan ger bättre skördar.

För att hinna med allt har Kikki en fast anställd som sköter djuren och turisthemmet. Dessutom har hon erfarna styckare som kommer till gården.

Jag är väldigt noggrann med vilka jag jobbar. Mina medarbetare, kollegor och de jag samarbetar med i företaget är jätteviktiga. Det är tack vare bra kollegor som det här fungerar.

Kicki Ahlstedt utanför sin butik.

Tack för att vi fick hälsa på!

Sidinformation

Sidan publicerad:
29 maj 2024