Gå till innehåll
Driftinformation 4
Kontakta oss

Företagarfrukost om vinter, belysning och investeringar

Malin Lövendal och Stefan Björkman från Kils kommun står och tittar in i kameran framför besökarna på företagarfrukosten på Kils hotell som sitter bakom vid fem olika bord och tittar in i kameran. 

Malin Lövendal och Stefan Björkman från Kils kommun berättade om arbetet i sektor samhälle och service och vilka investeringar som är på gång på dagens företagarfrukost.

Malin inledde med att berätta att sektor samhälle och service ansvarar för verksamheterna gator, vägar, parker, vatten- och avlopp, kost, fastigheter, näringsliv och turism samt kultur och fritid.

En utmanande vinter

Stefan berättade att årets vinterväghållning blev ungefär 2,5 gånger dyrare jämfört med en normal vinter och att vi inte haft en lika utmanande vinter på 94 år. Det i sin tur innebär att vi lagt ut 1,5 gånger mer grus än en ”normal vinter”. Vårsopningen av de 2 500 ton grus som lagts ut ska ändå bli klar i tid, det vill säga till på Valborgsmässoafton. Efter att gruset tas upp så renas det för att återanvändas.

– I år provtar vi gruset för att se om vi själva kan rena och spara det till nästa år för att minska kostnaderna nästa vinter, säger Stefan Björkman, teknisk chef.

Byte av gatubelsning till LED

– När vi ersätter till LED-lampor i gatubelysningen så minskar vi kostnaderna och kan samtidigt ha fler lampor tända jämfört med tidigare. I de områden vi gjort det har vi även möjlighet sänka ljusstyrkan på natten, vilket vi nu prövar i flera områden, berättar Malin Lövendal, sektorchef.

Några av 2024 års investeringar

I år genomför vi bland annat dessa investeringar.

  • Byte av tak på Bodaskolan
  • Tillgänglighetsanpassning av Bryggor i Fryksta och renovering av bryggor på Hagudden.
  • Utbyte av VA-ledningar och ny cykelväg på Skogsvägen från korset vid Willys i ostlig riktning ungefär 200 meter. Läs mer här.
  • Vi ska asfaltera för 3,6 miljoner kronor och återkommer när vi kan berätta var.
  • Vi fortsätter utbytet till LED-lampor i gatubelysningen.
  • Vi renoverar vattentornet i Blankeberg.

Nästa företagsfrukost är den 30 maj kl 07.30 på Kils hotell. Ingen föranmälan behövs. Hör av dig till Mikael Kindberg om du har önskemål, frågor eller synpunkter.


Sidinformation

Sidan publicerad:
25 april 2024